TÜRKMEN KONAĞI

Türkmen Konağı Güneydoğu Anadolu sivil mimarisin en güzel örneklerinden biridir. Şanlıurfa’ya özgü kalker (nahit) taşından yapılmıştır. Kışın sıcak , yazın serinliğini korumasındaki en büyük etken budur. Güneydoğu Anadolu Evleri içerisinde yorumlanması gereken Türkmen Konağı , yüzyıllardan beri bölgede süre gelen mimari geleneğin adeta bir sembolüdür. Konağın mimarisinde iklim, inanış, aile yapısı ve sosyal ilişkilerin etkileri gözlenmektedir.

 

İlk olarak 12.Yüzyılın sonlarında inşaa edildiği tahmin edilen bu konak , Kültür Bakanlığı’nca Tescilli Kültür Varlığı olarak kaydedilip, korunma altına alınmıştır.Osrhoene(Edessa) Abgar Krallığı Döneminde (M.Ö. 132-M.S.244) Rospaye Ailesinin kaldığı yer olarak da tahmin edilmektedir.2000 yıllık Tarihi Su Kuyusuyla ve kuyu suyunun Şifa niteliğinde olması(Hz.Isa’nın havarilerinden birisi olan , Thomas da denilen Adday’i bu kuyuyu kutsayarak suyundan Şifa dağıtmışdır.) , dünyanın en eski heykeli Balıklıgöl Heykeli’nin hemen konağın yanı başında bulunması, Göbekli Tepe ile insaoğlunun İlk anıtsal tapınağını günümüzden 12000 yıl önce inşaa etmesi bakımından Şanlıurfa şehrinin en önemli merkezlerinden biri konumundadır.

 

Geçtiğimiz yıllarda bugünkü sahibi M.Kamil TÜRKMEN tarafından satın alınarak restorasyon çalışmaları yapılmıştır.Türkmen Konağı Butik Otel & Restaurant, Cafe ve Özel Sıra Geceleri için düzenlenerek hizmetinize sunulmuştur. Türkmen Konağı , şehrin önemli dokusu olan (Aynzeliha ve Halil-Ür Rahman Gölleri) Balıklıgöl’ün şahane manzarasına eşlik etmektedir.